marți, 12 mai 2009

In the mood: Depeche Mode!


"Sti ce faceam inaintea meciului, pana sa~ devin avion? "

Dave Gahan, Martin Gore, Andrew Fletcher sau Depeche Mode in Parcul Izvor pe 16 mai. E ceva care pentru unii reprezinta un urcus de arcus in valorile muzicii. Eu unul deabia astept sa vad despre ce e vorba, pana acum nemaiauzind sunetul lor live.
Numele formatiei a fost luat dintr-o revista frantuzeasca de moda si se traduce prin "Ultimele stiri din moda".In 1981 isi lanseaza primul album: Speak & Spell. Hit-ul acelui an "Just Can't Get Enough" este cantat de Dave inca in turnee.
In 1982 au lansat albumul A Broken Frame, in 1983 - Construction Time Again, iar in 1984 - Some Great Reward. La inceputul anilor 80, Depeche Mode erau extrem de populari in Europa si Australia. De abia in 1984 ei au mers in America pentru a-si promova albumele.In Anglia, criticii au respins formatia Depeche Mode, considerand-o o "trupa de baieti draguti si naivi care canta melodii electronice comerciale si usurele".In 1987 isi lanseaza albumul Music for the Masses si pleaca in primul lor turneu mondial. Biletele la concerte se vand cu mult timp ianinte. Ultimul concert din turneu a fost sustinut pe Pasadena Rose Bowl, in fata a 80.000 de fani si a fost inregistrat pe un nou album, intitulat 101. In 1989 Depeche au inregistrat "Personal Jesus", melodie devenita hit-ul de aur al formatiei in America. In septembrie 2006 , a fost votata de cititorii revistei de muzica Q ca fiind una din cele mai bune 100 melodii ale tuturor timpurilor.In 1990, inregistreaza "Enjoy the Silence", noul hit care le aduce discul de aur si ajunge in prima saptamana de la lansare in top 10.In 1990, albumul Violator si turneul de promovare au fost succese uriase.In 1993, Depeche au schimbat ritmul, odata cu lansarea albumului Songs of Faith and Devotion. Piesa cu influente blues si grunge "I Feel You" le aduce debutul direct pe locul 1 in toate topurile din lume.In 1994, Depeche Mode se puteau compara cu Rolling Stones sau U2. Succesul urias a dus insa la dezechilibre in formatie: Dave Gahan era dependent de cocaina, Martin Gore suferea de atacuri de panica, iar Andrew Fletcher era diagnosticat cu instabilitate mentala.Toti credeau ca istoria Depeche se scrisese si ca nu vor mai reveni. Dave a "incercat" o supradoza, aproape fatala, acasa in LA si o tentativa de sinucidere. De abia in 1996 s-a internat la dezintoxicare.La sfarsitul anului, Depeche Mode s-au reunit si au inregistrat albumul Ultra, insa renunta la turneul de promovare din motive de sanatate, de fapt de frica de a nu intra iar in starile profunde de depresie.In 2001 Depeche Mode lanseaza albumul Exciter, care nu a fost prea bine primit de critici. In 2003 se lanseaza primul album solo al lui Dave Gahan - Paper Monsters. Pe 17 octombrie, 2005, Depeche Mode lanseaza cel de 11-lea album de studio, cu titlul Playing the Angel, album care a primit recenzii foarte bune. Tin minte ca atunci s-au facut proiectii in Mix-Up, insa nu a fost chiar nimeni din Bistrita sa~ asiste la ele, doar cocalari de-ai lui Shomo.
Deci sambata se impanzeste Parcul Izvor. Vor tzese muzica Depeche Mode, poate cel mai titrat sunet reinventat de artistii din vechea generatie.

"Ma asezam in fatza oglinzii si ziceam: Mai baiete ai doua~ maini ca adversarul tau."

P.S. - Drum Bun : Michael Lucian & Prepian Blanaru

Un comentariu:

  1. Sa ma fut. Daca s-a amanat in Atena si in Instambul clar se amana si la Bucuresti. Sunt curios chiar foarte curios sa vad cum vor multzumii publicul organizatorii... Rahat de Romania... si ceva in mancarea lui Gahan!!!

    RăspundețiȘtergere